Vanaf een bepaalde leeftijd geeft je lichaam signalen af dat het met het bewegingsapparaat wat minder soepel gaat en dat de conditie ook niet meer is wat het geweest is. Je kunt dan gaan wandelen en of gaan fietsen, wat op zich al een prettige activiteit is,  maar het zet niet echt geen zoden aan de dijk. Het idee om naar een sportschool te gaan is dan al snel geboren, maar ikzelf heb geen zin om tussen al die krachtpatsers en bodyshape mensen oefeningen af te werken (natuurlijk is dit een vooroordeel). Bovendien schiet de persoonlijke begeleiding nogal eens tekort. Toen tipte iemand mij Fitboz, een fitnessclub direct gelieerd aan een fysiopraktijk. Je zou er persoonlijke begeleiding krijgen, een op jou afgestemd trainingsprogramma, er wordt getraind in kleine groepen en je mag zo vaak komen als je wilt. Ik train er nu tweeënhalve maand en het bevalt me prima.

Waar Fitboz zegt zich sterk voor te maken, maken ze inderdaad waar.

Wat ik vooral prettig vindt is dat je in kleine groepen traint, de mensen die er trainen doen het bijna allemaal om dezelfde redenen: soepeler worden en een betere conditie krijgen. De trainingsapparaten zijn geavanceerd en op jouw fysiek afgestemd (na een eerste instelling daarna altijd automatisch), maar naast de apparaten kun je ook gebruik maken van de ‘open’ oefenruimte om specifiek oefeningen te doen, die je in overleg met je trainer kunt maken. Dit alles naar wat je zelf aangeeft waar je aan wilt werken. Geen enkele dwang dus. De sfeer is altijd gemoedelijk en als je wilt kun je afloop van je training nog lekker koffie blijven drinken ook.

Ikzelf merk dat het lijf soepeler wordt en de conditie is al heel wat beter en het aardige is dat je dat in een programma dat je op je telefoon installeert bij kunt houden, heel handig. Aanvankelijk zag ik er tegenop om gedisciplineerd twee keer per week te gaan trainen, maar in de praktijk valt het me enorm mee en vind ik het zelfs leuk om te gaan trainen. Is er dan niets ten nadele van Fit-Boz te zeggen? Natuurlijk wel. Dat als je je oefeningen goed uitvoert dat je dan moe wordt en je spierpijn krijgt omdat er spieren aan het werk gezet worden die vergeten zijn dat ze nog iets kunnen. Maar ja, dat moet er maar over hebben wil je fitter door het leven gaan.

Paul van Ginneken