Loading...

Wat is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie, ook wel orofaciale fysiotherapie genoemd, is een specialisatie binnen de fysiotherapie.

De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

Met welke klachten kan ik bij de kaakfysiotherapeut terecht?

De kaakfysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. De kaakfysiotherapeut kan jou dan ook begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht, de kaak en de halsregio. Een veel voorkomend symptoom is klemmen van de kaken of tandenknarsen. Maar ook met andere klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, verlamming in het aangezicht en andere klachten in deze regio kun je bij de kaakfysiotherapeut terecht.

Meer informatie vind je op www.nvof.nl.

werkwijze

De intake bestaat uit een vraaggesprek en een onderzoek met aanvullende metingen om je kaakklachten in kaart te brengen. Omdat deze klachten vaak samenhangen met stressoren zal ook in kaart gebracht worden of dat bij jouw klachten een rol speelt

Het behandelplan wordt afgestemd op je situatie en samen besproken. Deze zal in veel gevallen bestaan uit een combinatie van oefeningen, adviezen, en behandelen, zodat je weer optimaal kunt blijven functioneren. Bij de behandeling kan het voorkomen dat de fysiotherapeut technieken vanuit bijvoorbeeld de wang toepast. Indien nodig werkt de kaakfysiotherapeut samen met andere disciplines.

Tip van Saskia

Wist je dat tanden elkaar alleen raken tijdens het eten? Anders niet. Heb je klachten in de kaak- of nekregio en merk je dat je vaak je tanden op elkaar hebt? Maak dan eens een afspraak bij de kaakfysiotherapeut voor advies.

Terug naar overzicht
Direct een afspraak maken

Behandelaar 

Bij Fysioboz is Saskia onze specialist op het gebied van klachten gerelateerd aan de kaak of het aangezicht. Afhankelijk van de klachten behandelt Saskia jou of in samenwerking met andere disciplines indien nodig.