Loading...

Wat is musculoskeletale echografie?

Een musculoskeletale echografie maakt gebruik van ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven (in de volksmond de ‘echo’ om spieren, gewrichten, pezen, botten en banden te onderzoeken. Een echografie is een zeer veilig en risicoloos onderzoek.

Met welke klachten kom je voor echografie in aanmerking?

Echografie wordt ingezet als er twijfel is over mogelijke onderliggende oorzaken voor de pijnklachten. Echografie wordt veelvuldig ingezet bij schouderklachten, maar ook andere spier – peesklachten of bij klachten aan het kapsel bandapparaat kan de echo ingezet worden. Zo kan bij schouderklachten onderliggend verkalkingen in de pezen of in het gewricht, een ontstoken slijmbeurs of een scheur in een pees een rol spelen. Deze zijn zichtbaar te maken met de echo.

Werkwijze

Echografie is een diagnostisch middel en dus geen behandeling op zich. Wanneer de fysiotherapeut zijn vermoedens wil bevestigen, kan hij een echo maken. De echo maakt hij op basis van een eerder gedaan intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Hiermee stelt hij de diagnose en maakt op basis daarvan uw behandelplan. Omdat je ook bij personen zonder klachten afwijkingen kunt zien is het belangrijk om de echografie te plaatsen binnen het totale plaatje samen met de uitkomsten van het vraaggesprek en fysiotherapeutisch onderzoek. Niet elke afwijking betekent dat er ook iets aan de hand is of dat daar medisch iets aan gedaan moet worden.

Tip van Loek

Tijdens ons leven verandert ons lichaam voortdurend. Zo krijg je op een gegeven moment rimpels en grijze haren. Ook binnen in ons lichaam treden veranderingen op. Een aantal van deze veranderingen zijn zichtbaar op de echo, echter zijn deze veranderingen normaal. Niet alle veranderingen die je op een echo ziet, zijn dus afwijkingen waar medische behandeling voor noodzakelijk is. De interpretatie van wat je ziet, doe je op basis van vraaggesprek, fysiotherapeutisch onderzoek en echografie gezamenlijk.

Terug naar overzicht
Direct een afspraak maken

Behandelaar

Loek is de musculoskeletale echografist bij Fysioboz