Loading...

Wat is longfysiotherapie?

De Longfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten als gevolg van longaandoeningen. Verreweg de meest voorkomende longaandoening is COPD. COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Met welke klachten kun je terecht bij de longfysiotherapeut?

De meest voorkomende klacht bij de longfysiotherapeut is COPD. Echter naast COPD zijn er tevens andere longklachten waarvoor fysiotherapie ingezet kan worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Astma, bronchitis of bijvoorbeeld taaislijmziekte. Ook revalidatie bij longcovid valt onder de longfysiotherapie.

Werkwijze

Bewegen terwijl je het benauwd hebt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor mensen met COPD is bewegen juist dé manier om meer energie te krijgen en beter te leren ademen. Tijdens het COPD-beweegprogramma besteden we veel aandacht aan krachttraining voor spieropbouw, interval- en duurtraining om het uithoudingsvermogen te vergroten en technieken om goed te ademen. We betrekken ook een diëtist bij het programma om een passend voedingsadvies voor jou te ontwikkelen.

Het COPD-beweegprogramma voor patiënten met GOLD-type I en II bestaat uit een trainingsprogramma van een half jaar. Hierna ben je in staat om zelfstandig je opgebouwde conditie te onderhouden. COPD-patiënten met een GOLD-type III en IV kunnen langduriger onder begeleiding trainen. Het programma is gericht op het vergroten van de spierkracht en het uithoudingsvermogen, zodat je dagelijkse activiteiten makkelijker zijn uit te voeren.

Ook bij andere longklachten is bewegen belangrijk onderdeel van het behandelprogramma. De longfysiotherapeut stemt samen met jou het behandelpan af op de wensen en behoeftes.

Tip van Nick

Bij COPD kan het helpen dat je er op tijd bij bent, zodat je erger kunt voorkomen. Twijfel je, of wil je weten wat jouw risico is op COPD, doe dan de risicotest: klik hier voor de risicotest (https://www.longfonds.nl/doe-de-copd-test#no-back)

Terug naar overzicht
Direct een afspraak maken

Behandelaar

Grote kans dat je met klachten gerelateerd aan de longen door Nick begeleid wordt.