Loading...

Wat is claudicatio intermittens?

Pijn in de benen tijdens lopen, welke wegtrekt als je stilstaat is het belangrijkste kenmerk van etalagebenen, ook wel bekend onder de medische termen claudicatio intermittens of neurogene claudicatio. Een etalage biedt een goed moment om even te stoppen met lopen en de pijn te laten wegzakken, vandaar deze naam. Het kan aanvoelen als pijn of kramp in de kuit. Ook elders in het been kunnen klachten voorkomen. Vernauwing van de bloedvaten is vaak de oorzaak van deze klachten. Wist u dat looptraining zeker zo effectief, en op langere termijn effectiever is dan een operatieve ingreep bij deze klachten?

Met welke klachten kan ik terecht voor looptraining?

Op het moment dat de diagnose gesteld is, kun je met verwijzing de looptraining volgen. De meest voorkomende klacht is pijn in de benen welke de loopafstand fors beperkt. Kenmerkend voor deze pijn is dat deze wegzakt op het moment dat je stil staat.

Werkwijze

Bij deze klachten is het belangrijk voor de vergoeding van de zorgverzekeraar dat je over een verwijsbrief van de huisarts beschikt. Op het moment dat je door de huisarts of medisch specialist verwezen wordt, zal er samen met jou een hoofddoel opgesteld worden met een bijpassend behandelplan. De basis van het behandelplan bestaat uit gesuperviseerde looptraining, indien nodig ondersteund met kracht en balanstraining. Omdat leefstijlfactoren belangrijk zijn bij deze klachten, zullen deze zeker ter sprake komen tijdens de trainingen. Het belangrijkste is dat je zelf in beweging komt door middel van de trainingen, zodat je kunt werken naar een langdurig gezonde leefstijl. Voor het basisprogramma wordt 1 jaar uitgetrokken.

Tip van Marlous

Wandel elke dag een rondje. Probeer hierbij door de pijn heen te lopen. Je kunt niets beschadigen, sterker nog, je verbetert de doorbloeding erdoor!

Terug naar overzicht
Direct een afspraak maken

Behandelaar

Onze collega’s Wendy en Marlous zijn de specialisten op het gebied van etalagebenen.