Loading...

Wat is geriatriefysiotherapie?

Als je ouder wordt kun je te maken krijgen met gezondheidsproblemen zoals een beroerte, ziekte van Parkinson, dementie of een gebroken heup. Ook zonder dat er een specifieke ziekte aanwezig is kun je beperkingen in het dagelijkse leven gaan ervaren. Dit kan bijvoorbeeld nadat je een periode grieperig bent geweest of wanneer je thuis komt na een ziekenhuisopname. Soms ontstaan beperkingen geleidelijk zonder een duidelijke oorzaak. Door oefenen van dagelijkse activiteiten voorkom je achteruitgang en blijf je langer zelfstandig. De geriatriefysiotherapeut kan je hierbij ondersteunen.

Met welke klachten kun je terecht bij de geriatriefysiotherapeut?

Beperkingen in het dagelijkse leven ontstaan vaak door een combinatie van verschillende oorzaken. De geriatriefysiotherapeut is een specialist op het gebied van meervoudige gezondheidsproblemen bij ouderen. Ook bij ouderdomsziekten zoals dementie, diabetes, ziekte van Parkinson of een beroerte of na ontslag uit het ziekenhuis kan de geriatriefysiotherapeut begeleiden om zo goed mogelijk de dagelijkse activiteiten uit te blijven voeren. Adviseren over aanpassingen en hulpmiddelen thuis als u slecht ter been wordt is hier onderdeel van.

Soms kun je problemen voorkomen. Bijvoorbeeld door het volgen van een valpreventiecursus op het moment dat de balans langzaam achteruit gaat of als je al een keer (bijna) gevallen bent.

Werkwijze

Bij alle klachten is kwaliteit van leven belangrijk. Omdat herstel niet altijd mogelijk is, zal er samen met jou doelen gesteld worden welke realistisch en haalbaar zijn om de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te behouden of te behalen. Het behouden of verbeteren van handelingen uit het dagelijks leven staan centraal in onderzoek en bij het behandelen. Soms is het belangrijk om taken uit het dagelijks leven op een andere manier uit te gaan voeren om de zelfstandigheid te behouden. Hulpmiddelen, advies en begeleiding van jou, gezinsleden en mantelzorgers wordt door de geriatriefysiotherapeut verzorgd.

Tip

Bewegen is belangrijk. Probeer dagelijks voldoende te bewegen. Afhankelijk van je mogelijkheden zal dit voor iedereen anders zijn. Hulpmiddelen zijn natuurlijk toegestaan. Wist je dat er in Bergen op Zoom 2 ‘fitroutes’ zijn speciaal voor ouderen? Één vanuit zwembad de Schelp en één vanuit MC de Grebbe. Het routeboekje met oefeningen kun je binnen opvragen.

Terug naar overzicht
Direct een afspraak maken

Behandelaar

Onze geriatriefysiotherapeut is Paul. De Geriatriefysiotherapeut werkt vaak nauw samen met de huisarts, de praktijkondersteuner en de ergotherapeut.