Loading...

Wat is valpreventie?

De gevolgen van een valpartij bij ouderen zijn niet alleen fysiek zwaar, maar drukken meestal ook op de psyche. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Met ons valpreventieprogramma zorgen we dat u letterlijk steviger in uw schoenen staat. Op een ontspannen en veilige manier leren we u om te gaan met valsituaties en deze op tijd te herkennen. Daarnaast werken we aan uw balans en coördinatievermogen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor het valpreventieprogramma?

Ben je minimaal 65 jaar en nog fit en vitaal? Mogelijk ben je al wel eens gevallen, of meerdere keren bijna gevallen? Of ben je in toenemende mate onzeker over je balans? Dan ben je de ideale deelnemer voor het valpreventieprogramma. Ook als je al meerdere valincidenten door hebt gemaakt, kom je hiervoor in aanmerking. Je moet minimaal 15 minuten zelfstandig kunnen wandelen, dat mag met een loophulpmiddel zijn. Mocht je twijfelen, doe dan de valrisicotest op www.hoesterkstaikboz.nl.

Ketenaanpak

Binnen gemeente Bergen op Zoom hebben we de ketenaanpak valpreventie opgezet in samenwerking met onze partners. Dit zijn onder andere de gemeente Bergen op Zoom, Stichting Tantelouise, STAC, Wij Zijn Traverse en TWB. Het doel van deze kerngroep is ouderen met valrisico opsporen en bekend maken met deze ketenaanpak, het aanbieden van valpreventie interventies en zorg dragen voor goede nazorg.

Het valpreventiepgrogramma Vallen Verleden Tijd

Het programma bestaat uit 10 bijeenkomsten. Tijdens 5 bijeenkomsten leer je valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven herkennen en hiermee om te gaan. Je leert verschillende strategieën, zodat je veilig en ontspannen kunt bewegen in je dagelijkse omgeving. In de andere 5 bijeenkomsten gaan we aan de slag met valtechnieken. Natuurlijk op een veilige manier en op ieders eigen niveau leer je hoe je, als je onverhoopt toch valt, het letsel kunt beperken.

Tip van Jeroen

Je kunt helaas niet alle valincidenten voorkomen. Ondanks dat een val in een split second voorbij is, heb je toch tijd om na te handelen. Vaak vangen we ons op, echter geeft dat een groot risico op bijvoorbeeld breuken van de pols. Mocht je vallen, probeer dan altijd zo snel mogelijk door de knieën te zakken, zodat de afstand tot de grond klein is. Bescherm daarnaast altijd je hoofd door je kin op de borst te houden. Op die manier kun je hoofdletsel en breuken voorkomen!

Behandelaar

Jeroen begeleidt je tijdens het valpreventieprogramma.