Wat is reuma?
Reuma is een vergaarbak van klachten gerelateerd aan gewrichtsontstekingen waarvan artrose en reumatoïde artritis de bekendste zijn. Reumatoïde artritis is een chronische ziekte die vooral de gewrichten aantast. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid.
Medicatie zorgt dat de ziekte minder snel erger wordt. Het is belangrijk dat je actief blijft, zonder je lichaam te overbelasten.
Met welke klachten kun je bij de fysiotherapeut terecht?
Omdat er veel verschillende vormen van reuma zijn, kan dit zich op verschillende manieren uiten. Veel voorkomende klachten bij reuma zijn Gewrichtsklachten: gewrichten zijn pijnlijk, gezwollen, stijf en je kunt minder goed bewegen. Ook komen pees- en slijmbeursontstekingen voor. Vaak hebben mensen met reuma ook last van vermoeidheid. Meestal zijn er verschillende factoren die de vermoeidheid veroorzaken en in stand houden. Door deze klachten kun je beperkingen ervaren in je dagelijkse activiteiten, werk of sport.
Werkwijze
Op het moment dat je veel klachten hebt, kan een individuele aanpak je helpen om weer controle te krijgen over de klachten. Na het vraaggesprek doet de therapeut een lichamelijk onderzoek. Hierdoor komt hij erachter welke activiteiten jou de meeste moeite kosten. Is dat lopen? Of opstaan uit een stoel? Of iets pakken van een hoge plank? De therapeut onderzoekt ook waaróm deze activiteiten je zoveel moeite kosten. Hij bekijkt bijvoorbeeld hoe beweeglijk je gewrichten zijn, test je spierkracht en kijkt hoe het gesteld is met je conditie. Het afstemmen van de belasting en belastbaarheid is belangrijk onderdeel van het behandelplan, wat daarnaast gericht is op het verbeteren van de conditie, spierkracht en uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zodat je op lange termijn de klachten onder controle kunt houden bij een goede kwaliteit van leven.
Op het moment dat de klachten stabiel zijn is deelname aan groepstherapie ook mogelijk via de reumavereniging. Meer informatie hierover kun je opvragen bij onze secretaresse.
Tip van Marjolein
Ook als je reuma hebt is met regelmaat bewegen belangrijk. Volgens de Nederlandse norm gezond bewegen is dit minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning, zoals tuinieren, stevig doorwandelen of fietsen, verspreid over diverse dagen. Probeer daarnaast minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Indien u dit graag in een klein groepje onder begeleiding doet, dan is een beweegprogramma bij www.fitboz.nl zeker iets voor jou!
Behandelaar
De algemeen fysiotherapeut heeft voldoende kennis in huis om jou te begeleiden. Als je aan de reumagroep deel neemt dan, kom je Marjolein, onze specialist op dit gebied zeker tegen.