Wat is long-COVID?
COVID-19 is de infectieziekte die wordt veroorzaakt door het meest recent ontdekte coronavirus. Direct na de besmetting hebben mensen vaak last van verkoudheid, hoesten, benauwdheid, verhoging en koorts en minder goed kunnen ruiken en proeven. Sommige mensen worden opgenomen in het ziekenhuis, maar de meeste mensen doorlopen het virus thuis. Een aantal patiënten heeft aanhoudende klachten. Dit wordt internationaal ‘long-COVID’ genoemd en in Nederland het post-COVID-syndroom (Gezondheidsraad 2022).
Lees meer over COVID op thuisarts.nl
Met welke klachten kun je terecht voor revalidatie na het doormaken van longcovid?
Er is nog niet veel bekend over het post-COVID-syndroom. De symptomen verschillen per persoon. Met name vermoeidheid, benauwdheid of moeilijk ademen, bang zijn en slaapproblemen komen vaak op de lange termijn voor. Deze klachten kunnen je enorm belemmeren bij het hervatten dagelijkse activiteiten, werk of sport.
Werkwijze
Tijdens de revalidatie is aandacht voor ademhaling, ontspanning, kracht en conditie. Daarnaast begeleidt de fysiotherapeut je bij het geleidelijk weer oppakken van dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, traplopen, fietsen of sporten en het hervatten van de werkzaamheden.
Tip van Nick
Een goede buikademhaling is belangrijk. Op het moment dat de ademhaling niet onder controle is, is het lastig om je training op te bouwen. Ga ontspannen op je rug liggen met een rolletje onder de knieën. Leg je handen laag op je buik. Adem rustig in en uit. Bij de inademing horen je handen omhoog te komen, bij de uitademing zakken ze weer rustig terug zonder dat je met je buik gaat duwen. Hou dit 1 minuut vol. Lukt dit goed in ruglig? Probeer het dan ook toe te passen in andere houdingen zoals zitten en staan of zelfs tijdens het lopen.
Behandelaar
Nick en Marjolein zijn bij Fysioboz gespecialiseerd in revalidatie na het doormaken van longcovid. Ook kan de diëtist, logopedist, ergotherapeut of andere zorgprofessionals zoals een psycholoog of maatschappelijk werker betrokken zijn bij de behandeling. De huisarts is dan je eerste aanspreekpunt en adviseert welke behandeling in jouw geval nodig is.